Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να κατεβάσω διδακτικό υλικό;

Στο epsimos.com θα βρεις links για φύλλα εργασίας και παρουσιάσεις powerpoint. Κάνοντας κλικ σε κάθε link μεταφέρεσαι στις ιστοσελίδες που φιλοξενείται το αντίστοιχο φύλλο εργασίας (pdf) ή η παρουσίαση (ppt), από όπου μπορείς να τα κατεβάσεις (download).

Θα πρέπει να πληρώσω για ότι κατεβάζω;

Όχι. Το υλικό διανέμεται δωρεάν.

Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσω το υλικό;

Ναι.
Κάθε φύλλο εργασίας διανέμεται με άδεια χρήσης Creative Commons BY-NC. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς ελεύθερα να το χρησιμοποιήσεις για οποιοδήποτε σκοπό, αρκεί:
– να μην είναι εμπορικός ο σκοπός
– να αναφέρεις σαφώς τον (αρχικό) δημιουργό, δηλαδή το epsimos.com.
Το πλήρες κείμενο της άδειας CC-BY-NC μπορείς να το βρεις εδώ.

Μπορώ να αλλάξω το υλικό που κατέβασα και να το χρησιμοποιήσω για μη εμπορικό σκοπό;

Ναι.
Το υλικό έχει επιλεχθεί να διανέμεται σε μορφή pdf, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομμάτια του («snapshots», δες πώς εδώ). Σημείωσε ότι στο υλικό που θα προκύψει από τη δική σου επεξεργασία θα πρέπει να αναφέρεται η πηγή του αρχικού υλικού και -αν αυτό είναι σε ψηφιακή μορφή- να περιέχει link προς το epsimos.com.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το φύλλο εργασίας χωρίς να το αλλάξεις, η αναφορά στο epsimos.com υπάρχει ήδη σε αυτό, οπότε δεν είναι απαραίτητο να προσθέσεις κάτι.

Μπορώ να αλλάξω το υλικό που κατέβασα και να το χρησιμοποιήσω για εμπορικό σκοπό;

Όχι.

Τί εννοείς «διδακτική πρόταση»; Δεν μπορώ δηλαδή να χρησιμοποιήσω το υλικό, αλλά να κάνω το μάθημα αλλιώς;

Βεβαίως μπορείς. Μπορείς να εντάξεις το υλικό στο διδασκαλία σου με όποιο τρόπο νομίζεις ότι της ταιριάζει.
Η διδακτική πρόταση είναι αυτό: απλά μια πρόταση. Είναι η πρόταση με βάση την οποία έχει γραφτεί το υλικό, καθώς αντανακλά τον τρόπο που εγώ κάνω το μάθημά μου. Οπότε κάποια χαρακτηριστικά της διευκολύνονται. Από την άλλη, δεν υπάρχει διδακτικό υλικό που να έχει μόνο έναν «τρόπο»!

Δεν έχεις φύλλα εργασίας για άλλα κεφάλαια (ή για άλλα μαθήματα φυσικών επιστημών, πχ. για τη Χημεία); Θέλουμε κι άλλα!

Έχω. Όμως δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο που κρίνω απαραίτητο ώστε να «βγουν προς τα έξω». Στόχος μου είναι το υλικό που διαθέτω, βαθμιαία να αυξάνεται και να αφορά τόσο σε περισσότερες ενότητες, όσο και σε περισσότερα γνωστικά αντικείμενα. Αν θέλεις να είσαι ενήμερος για μελλοντικές αναρτήσεις, μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα του epsimos.com στο facebook.

Σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθώ μέχρι να αναρτήσω ένα φύλλο εργασίας, είναι χρονοβόρα: πρέπει το φύλλο εργασίας να σχεδιαστεί, να γραφτεί, να προστεθούν σκίτσα, να δοκιμαστεί κάμποσες φορές και σε διαφορετικές τάξεις, να γίνουν μικρές ή τεράστιες αλλαγές και να ξαναδοκιμαστεί, και φυσικά να προστεθούν οι απαραίτητες οδηγίες που θα το συνοδεύουν. Οπότε… υπομονή!

Το τάδε φύλλο εργασίας δεν είναι «στην ύλη» φέτος! Γιατί;

Γιατί (μάλλον θα συμφωνήσεις κι εσύ) οι οδηγίες που κάθε χρόνο λαμβάνουμε από το Υπουργείο σχεδόν πάντα φτάνουν την τελευταία στιγμή και συχνά είναι απρόβλεπτες. Δεν έχω τη δυνατότητα να ακολουθήσω αυτό το ρυθμό, οπότε αποφάσισα να αναρτώ οτιδήποτε έχει φανεί χρήσιμο στο παρελθόν, ανεξάρτητα από τη συμβατότητα του με τις εκάστοτε οδηγίες.

Άλλωστε, κάθε φύλλο εργασίας δεν είναι μόνο ένα φύλλο εργασίας, αλλά και μια ευκαιρία να εκφραστούν διδακτικές προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες διδασκαλίες.

Και τι κερδίζεις εσύ δίνοντας το υλικό σου;

Πολλά.
Πρώτον, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν συναδέλφισσες και συνάδελφοι μου που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα να κρίνουν το διδακτικό υλικό. Άρα να το βελτιώσουν. Και να βοηθήσουν έτσι τη δουλειά μου.
Δεύτερον, είμαι (ακόμα πιο) αισιόδοξος ότι αποτελεί υλικό που θα βοηθήσει και άλλους. Και αυτό είναι ωραίο συναίσθημα.
Τρίτον, δίνοντας το υλικό μου δίνω ζωή στο epsimos.com, το οποίο έχω ήδη αρχίσει να αγαπώ.

Το epsimos.com είναι κάποιος οργανισμός;

Όχι. Το epsimos.com είναι η ιστοσελίδα που έφτιαξα εγώ για να δίνω το διδακτικό υλικό που φτιάχνω. Είναι η ιστοσελίδα ενός εκπαιδευτικού.

Μα, «έψιμος τελεία κομ»; Την ψώνισες;

Έχεις δίκιο. Πρακτικοί λόγοι. Όταν το έψαχνα googlάροντας, είδα ότι οι βασικές συμβουλές σχετικά με την επιλογή domain name πάνω-κάτω έλεγαν «διάλεξε κάτι που είναι εύηχο, σύντομο και έχει σχέση με το όνομα σου». Αυτό ήταν. Δεν υπήρχε εναλλακτική…

Ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι άλλο!

Για οτιδήποτε άλλο, μπορείς να με βρεις εδώ